A magyar arisztokrácia nyomában Horvátországban

 

Szombathely – Csáktornya – Varasd – Zágráb – Fiume – Abbázia – Szombathely

Távolság

950 km

Következő utazás

Hamarosan

}

Időtartam

3 nap / 2 éjszaka

w

Nyelv

magyar

Leírás

Következő időpontunk: 

Részvételi díj: legalább 35 fő jelentkezése esetén indul az út.

Az utasoknak EU-s oltási igazolvánnyal kell rendelkeznie.

A részvételi díj tartalmazza:

 • autóbuszos utazás költségét
 • reggelit és vacsorát
 • szállást 3 csillagos panzióban, 2-3 ágyas szobákban, fürdőszobával, Fiume (Rijeka) közelében (egyágyas felár 20000 Ft/ fő)

A részvételi díj nem tartalmazza:

 • belépőjegyek árát
 • biztosítást
 • költőpénzt

Összes megtett távolság a 3 nap alatt kb. 950 km.

Az utazás szervezésében partnerünk  a Ventoura Travel Utazási Iroda. 

Programok (részletes)

1

1. nap: Csáktornya – Varasd – Zágráb – Fiume (kb. 450 km)

06,00 óra: Indulás Szombathelyről, az MMIK  parkolójából

Az utazás 6 órakor indul Szombathelyről Horvátországba- a magyar emlékek nyomát követve- egy megállóval Csáktornyára. Elsőként a csáktornyai várkastélyt látogatjuk meg, a Zrínyi család székhelyeként vált híressé, és nekik köszönhetjük a kastély felépítését is. Itt írta meg Zrínyi Miklós a legismertebb művét, a Szigeti veszedelem című verses eposzt, és itt hunyt el 1664-ben egy vadkanvadászat közben kapott halálos sebe miatt, máig tisztázatlan körülmények között. A vár megtekintését követően Varasdra indulunk, hogy bejárjuk Horvátország ideiglenes fővárosának barokk házakkal díszített fő terét és várát. A terület egykor Corvin János birtoka is volt. A Cilleiek, majd Erdődyek gótikus vára napjainkban szépen felújítva várja látogatóit. A város fő látványosságainak megtekintését követően folytatjuk utazásunkat Zágrábba.

Zágráb alapítása Szent László királyunkhoz köthető: 1091-ben ő alapított püspökséget a  Káptalandombon, s 1110-re felépült és felszentelésre került az eredetileg Szent Istvánnak ajánlott székesegyház, amelynek a tatárjárás után maradt romjain emelkedik a jelenlegi katedrális. Egykor itt őrizték első királyunk koponyaereklyéjét – ez ma a dubrovniki domonkos szerzetesek kolostorában van -, de ismert, hogy Szent László palástja és kézcsontjának egy darabja is idekerült. Itt találtak végső nyughelyre olyan történelmi személyek, mint a Habsburg-ellenességük miatt a Wesselényi-összeesküvésben Bécsújhelyen 1671-ben kivégzett Zrínyi Péter és Frangepán Ferenc Kristóf. A város további kiemelkedő látnivalói közé tartozik a Piac (Dolac) és a Felsőváros is, hiszen itt áll az egykori Bánok Palotája, a Parlament és egyéb középületek is.

Késő délután tovább indulunk a Fiume közeli szállásra. Érkezés 8 óra körül, ahol vacsora vár.

rijeka

2

2. nap: Fiume (Rijeka) és Abbázia (Opatija) (kb. 470 km)

Reggeli után, 8 óra körül, utazás Fiuméba, ahol gyalogos városnézés lesz idegenvezetéssel. Látnivalók Fiuméban:

Először az egykori magyar kikötőváros, Fiume magyar emlékeivel ismerkedünk (Kossuth Lajos Korzóra, a fiumei Andrássy út, Óratorony, Szent Vitus Székesegyház, Ferde Torony, Városháza tornyát, városi színház, óváros, városháza, római kapu, dóm, volt kormányzósági palota, stb.) A kikötőben érdemes egy rövid sétát tenni, ugyanis a mai napig fellelhetők a századfordulós magyarok alkotásai. Javasoljuk mindenkinek, hogy addig fényképezzék le ezeket a vasöntvényeket amíg le nem cserélik őket.

14 órától szabad program, amit strandolással, pihenéssel lehet eltölteni

18 órakor visszautazás a szállásra, vacsora. Vacsora után lehetőség van egy kellemes kora esti sétát tenni a tengerparton, a hangulatos kávézókban borozni, szórakozni.

3

3. nap: Abbázia, Zengg

Reggeli után kijelentkezés a szállásról, majd tovább utazunk Abbáziába, ahol teszünk egy sétát a monarchia korabeli villák, szállodák között a pálmafás tengerparti sétányon. Jó levegőjének gyógyító hatását az 1860-as évektől hasznosították. Ebben több magyar orvosnak, közöttük Markusovszky Lajosnak (a szombathelyi kórház névadójának) is kiemelkedő szerepe volt. Végigsétálva a 12 kilométeres tengerparti sétányon, sorra találkozunk híres magyarjaink emlékeivel. (Andrássy Gyula emléktábla, Márai Sándor is sokat időzött itt, Móra Ferencet a 15. századi Szent Jakab-templom harangja ihlette az Ének a búzamezőkről című regényének megírására, ami miatt négy héttel meghosszabbította ott-tartózkodását. József Attila szegény gyerekek üdültetése keretében volt Abbáziában.)

Horvátország magyar emlékeivel való ismerkedésünket a tengerparton folytatjuk, Zengg várát (Nehaj vár, a 16. századból) hódítjuk meg. A Frangepán család birtokaként ismeretes vár a török ellen védő várvonal tengerparti vége volt, a középkor és a reneszánsz fordulóján született erődítmények egyik különleges példája. A város híres szülötte volt a kőszegi vár ostromában hősies helytállást tanúsító Jurisich Miklós is.

Szabad programra itt is lesz pár óra, amit akár strandolással is el lehet tölteni.

Hazaindulás 17 órakor, a várható hazaérkezés Szombathelyre 22-23 óra

zengg

Foglalás

  Mit kínálunk még?

  Az Őrvidék Ház további ajánlatai

  Ossza meg!

  Ossza meg ezt a bejegyzést barátaival, ismerőseivel!