A trianoni emlékezet nyomában és más történelmi emlékeink

Látogatás Székesfehérváron, a Nagy- Magyarország Parkban és a Velencei tó körül

2 nap, 1 éjszaka

Távolság

520 km

Következő utazás

Hamarosan

}

Időtartam

2 nap
w

Nyelv

magyar

Leírás

Következő utazás időpontja: 

Részvételi díj: (legalább 35 fő jelentkezése esetén)

A részvételi díj tartalmazza:

 • szállást a Nagy- Magyarország Parkban 2-3 fős elhelyezéssel, közös fürdőszobával
 • meleg vacsorát az első napon, reggelit
 • autóbuszos utazás teljes költségét a megadott útvonalon
 • belépőjegyek költségét a megadott program szerint

A részvételi díj nem tartalmazza:

 • borkóstoló (Királyszálláson, a Kárpátia Borház boraiból, 5000 Ft) költségét
 • második napon az ebédet
 • költőpénzt
 • utaslemondási

Az utazás szervezésében partnerünk  a Ventoura Travel Utazási Iroda. 

Programok (részletes)

1

1 nap: Indulás Szombathelyről

1.nap: Indulás Szombathelyről 8.00, az MMIK parkolóból.

Székesfehérvár felé indulunk, ahol megnézzük a Bory-várat. Bory Jenő egy egész várat emelt két kezével felesége és gyermekei számára. Közel 40 éven keresztül építette összefoglaló tervek nélkül, szabadon kísérletezve a lakóháznak szánt épületet, melynek maga volt a tervezője, építésze és kőművese is. Hét tornyával, harminc kisebb-nagyobb helyiségével, köztük három műteremmel ez lett a város legkülönösebb építménye, igazi kuriózum a külvárosi övezetben. Rövid séta keretében végig járjuk Székesfehérvár legszebb épületeit is, majd tovább indulunk a Velencei-tó partjára. Elsőként a Dinnyés területén található Várparkot tekintjük meg, amelynek különlegessége, hogy egyedülálló módon mutat be középkori magyar várakat: a kis makettvárak az épületek eredeti anyagukból készültek, fából és kőből. Eddig 35 vár készült el, eredeti tájolással. A várakat sétány övezi, így végig sétálva elénk tárul a történelem. Guinness világrekord!

szekesfehervar

Tovább indulunk Székesfehérvár felé, ahol megnézzük a Bory-várat. Bory Jenő egy egész várat emelt két kezével felesége és gyermekei számára. Közel 40 éven keresztül építette összefoglaló tervek nélkül, szabadon kísérletezve a lakóháznak szánt épületet, melynek maga volt a tervezője, építésze és kőművese is. Hét tornyával, harminc kisebb-nagyobb helyiségével, köztük három műteremmel ez lett a város legkülönösebb építménye, igazi kuriózum a külvárosi övezetben. Rövid séta keretében végig járjuk Székesfehérvár legszebb épületeit is, majd tovább indulunk a Velencei-tó partjára. Elsőként a Dinnyés területén található Várparkot tekintjük meg, amelynek különlegessége, hogy egyedülálló módon mutat be középkori magyar várakat: a kis makettvárak az épületek eredeti anyagukból készültek, fából és kőből. Eddig 35 vár készült el, eredeti tájolással. A várakat sétány övezi, így végig sétálva elénk tárul a történelem. Guinness világrekord!

Bory var

Agárdon járva nem hagyhatjuk ki Gárdonyi Géza szülőházát sem. Az épületben berendezett tárlat bemutatja Gárdonyi Géza életének legfőbb állomásait, irodalmi munkásságának kiemelkedő értékeit. A tárlókban naplója és műveinek legszebb kiadásai mellett néhány eredeti, személyes tárgya is megtekinthető.

A Velencei tó partján még megtekintjük a 12,5 méter magas szoboróriást, a 100 tonna betonból kifaragott Miskahuszár szobrot, amely nemcsak Magyarország, hanem a világ legnagyobb ólomkatonája címet is bezsebelhette. A szobor megtekintését követően hazánk egyik legizgalmasabb szabadtéri múzeuma, a Katonai Emlékpark területét járjuk be. A kiállítás elsősorban az 1848-as forradalom viharos évein kalauzolja végig a látogatókat, de hűen őrzi az elmúlt 170 év fontosabb hadászati eseményeinek emlékét is.

Királyszállásra indulunk, ahol a felújítás alatt álló várpalotai Trianon múzeum kiállításai tekinthetők meg. Itt lesz a szállásunk is, a Nagy- Magyarország Parkban. Bőséges vacsora vár bennünket és igény szerint borkóstoló. Itt a továbbiakban számos szabad foglalkozásból választhatunk. A Nagy-Magyarország Park négy hektár területen, gyönyörű természeti környezetben működik. Gyalogos, kerékpáros és terepjárós túrák indulnak a Burok-völgy csodálatos természeti környezetében, szabadtéri dézsafürdő és fin –szauna áll rendelkezésre a bérelhetők „all inclusive borospincék”, bográcsfőzési és szalonnasütési lehetőség teszi feledhetetlenné a Nagy-Magyarország park élményt.

gardonyi
miska

2

2. nap: Látnivalók

A második nap bőséges, svédasztalos reggelivel indul, amit a gyönyörű természeti környezetben fogyaszthatunk el. A Nagy-Magyarország Park bemutatója után 10 óra körül tovább indulunk. Elsőként a felcsúti Pancho Arénába látogatunk. Felcsút 1800 lelkes település a Váli-völgyben, itt alakult meg 2004-ben Magyarország első számú labdarúgó utánpótlás-nevelő intézménye, mely 2006-ban vette fel Puskás Ferenc nevét. Egy körutazás keretén belül bebarangolhatjuk az egész futballközpontot. Megmutatják nekünk a stadion különleges és exkluzív helyiségeit a díszpáholytól az öltözőig, a sajtótájékoztató-teremtől az elnökségi tárgyalóig.

Ezután felszállunk a Vál-Völgyi Kisvasút szerelvényére, amelyet sokan csak felcsúti kisvonatként ismernek. A Vál-völgyi Kisvasút egy keskeny nyomtávú vasútvonal, a felcsúti Puskás Akadémia és az Alcsútdobozi Arborétum között. A két végállomás között a vonat 6 km-t tesz meg.  Miután leszálltunk a vonatról, átsétálunk az Alcsúti Arborétumba, amely a Vértes környékének egyik legismertebb nevezetessége. Hajdan állt itt egy Habsburg-kastély, amelynek egykori parkja a mai arborétum. Hazánk egyik legértékesebb élőfa gyűjteménye található itt, 40 hektáron 540 fajban gyönyörködhetünk. Az itt található növények közt nem csak hazai fajokat, de számos érdekességet és ritkaságot is megcsodálhatunk.

Itt lesz lehetőség ebédelni, igény szerint.

Ezután Tatabánya legérdekesebb helyszínére utazunk, ahol egy könnyű parkerdei séta után megtekintjük a Turul emlékművet. A 8 m magas, kövekből épült talapzaton álló, a karmai közt Árpád kardját tartó és a fején koronát viselő turul közel 15 méteres szárnyfesztávjával Európa legnagyobb fémből készült madara. Az emlékmű teraszáról nézelődünk, majd rövid sétával elérjük a Szelim-barlangot. A Szelim-barlang elnevezéséről több legenda is szól. Utána hazautazunk. Várható érkezés Szombathelyre 21.00 körül.

 

Karpat medencei illat es viragut 06
629pancho arena felcsut

Galéria

Karpat-medencei-illat-es-viragut-05
Karpat-medencei-illat-es-viragut-05
Copyright: pekaroland.hu
PR1 7885
PR1 7885
Copyright: pekaroland.hu
Magyar-Kalvaria-kiallitas-02
Magyar-Kalvaria-kiallitas-02
Aperture: 4
Camera: Canon EOS 1100D
Iso: 640
Orientation: 1

Foglalás

  Mit kínálunk még?

  Az Őrvidék Ház további ajánlatai

  Ossza meg!

  Ossza meg ezt a bejegyzést barátaival, ismerőseivel!